Povodňová situácia na toku Kamenec sa stabilizovala

28.02.2012 Bardejov

Petrová/Prešov 27. februára (TASR) – Situácia na vodnom toku Kamenec v obci Petrová, okres Bardejov, kde v sobotu (25.2.) večer niekoľko hodín trval 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA), sa stabilizovala. Prednosta Obvodného úradu životného prostredia (OÚŽP) v Bardejove Pavol Krok dnes pre TASR uviedol, že napriek tomu v platnosti stále zostáva 2. SPA.
Vplyvom oteplenia, ktoré na severovýchode Slovenska zaznamenali v posledných dňoch, dochádzalo k výraznému topeniu snehu a ľadu.
Prednosta konštatoval, že ľadové kryhy sa nahromadili asi na 150-metrovom úseku miestneho toku, dvíhajúca hladina ich vytláčala na breh a reálne hrozilo, že sa voda preleje na komunikáciu a následne do dvorov či pivníc priamo v strede obce.
\"Situácia je momentálne stabilizovaná, k škodám na majetku nedošlo. Obec hneď v sobotu svojpomocne realizovala práce na rozrušení ľadovej vrstvy. V nedeľu prišla na pomoc aj ťažká technika zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP),\" konštatoval prednosta. V rámci zabezpečovacích prác sa podarilo odstrániť časť ľadových krýh a vytvoril sa tak plynulý odtok vody v koryte.
Prednosta spresnil, že kryhy poukladali na breh, tak aby pri ich roztápaní voda bezpečne odtekala do potoka. Zlepšeniu situácie podľa prednostu pomohlo aj nočné ochladenie. Situáciu v obci monitorujú a v platnosti stále zostáva 2. stupeň povodňovej aktivity, pričom počas jeho trvania sa budú dokončovať zabezpečovacie práce.
 

Vyberte región